Op de website van de Belastingdienst staat dat kleding die u vergoedt of verstrekt aan uw werknemers, loon is van de werknemer. Dit geldt ook voor een vergoeding voor reinigingskosten van die kleding. Echter, u kunt dit loon ook als eindheffingsloon aanwijzen. Werkkleding (inclusief schoenen) mag u alleen onbelast ter beschikking stellen als het gaat om kleding die geheel of gedeeltelijk op de werkplek wordt gedragen. Werkkleding moet voldoen aan specifieke voorwaarden die te vinden zijn in hoofdstuk 22 van het ‘Handboek Loonheffingen’.

Sportkleding en sportschoenen vallen meestal niet onder werkkleding, omdat deze kleding vaak niet onderscheidend is. Als iedereen ermee rond kan lopen, kunt u ze niet onbelast ter beschikking stellen. Kleding met het logo van de sponsor kan alleen werkkleding zijn als de naam van de sponsor is opgenomen in de naam van uw organisatie.

Werkkleding is 100% aftrekbaar als de kleding (bijna) uitsluitend kan worden gedragen in het kader van uw onderneming. Dit moet blijken uit de uiterlijke kenmerken van de kleding, zoals een uniform of overall. Als de kleding ook geschikt is om buiten uw onderneming te dragen, moet de kleding voorzien zijn van een beeldmerk met een oppervlakte van minimaal 70 cm2 dat verwijst naar uw onderneming.

Het is belangrijk om te onthouden dat regels kunnen veranderen. Het is daarom altijd verstandig om de website van de Belastingdienst te raadplegen voor de meest recente informatie. Mocht u vragen hebben over de aftrekbaarheid van bedrijfskleding, dan helpen wij u graag verder.