MVEA TIPS 
 
Werkschoenen zijn onmisbaar voor veel mensen die in een beroep werken waarbij ze blootgesteld worden aan gevaarlijke situaties. Ze bieden bescherming tegen letsel door vallende voorwerpen, scherpe voorwerpen en elektrische schokken. Maar om deze bescherming te behouden, is het belangrijk om je werkschoenen goed te onderhouden.
 

Dagelijks onderhoud

Het dagelijkse onderhoud van je werkschoenen is belangrijk om ze schoon en vrij van vuil en stof te houden. Dit kun je doen door ze regelmatig te borstelen met een zachte borstel of te kloppen met een klopper. Als je werkschoenen van leer zijn, kun je ze ook af en toe insmeren met leervet. Dit helpt het leer te beschermen tegen uitdroging en scheuren.

Maandelijks onderhoud

Naast het dagelijkse onderhoud is het ook belangrijk om je werkschoenen maandelijks grondig te reinigen. Dit doe je door ze eerst goed te borstelen of kloppen om los vuil te verwijderen. Vervolgens kun je ze met een vochtige doek schoonmaken. Gebruik geen zeep of andere agressieve reinigingsmiddelen, want deze kunnen het materiaal van je werkschoenen beschadigen.

Na het schoonmaken

Na het schoonmaken van je werkschoenen is het belangrijk om ze goed te laten drogen. Zet ze op een droge, geventileerde plek en laat ze minimaal 24 uur drogen. Als je werkschoenen van leer zijn, kun je ze na het drogen insmeren met leervet om ze te beschermen tegen uitdroging.

Speciale aandacht voor leren werkschoenen

Leren werkschoenen hebben extra aandacht nodig om ze in goede conditie te houden. Leer is een natuurlijk materiaal dat kan uitdrogen en scheuren. Daarom is het belangrijk om leren werkschoenen regelmatig in te smeren met leervet. Dit helpt het leer te beschermen en te behouden.

Belangrijkste tips

Hier zijn nog een paar belangrijke tips voor het onderhoud van werkschoenen:

  • Koop minimaal twee paar werkschoenen. Zo heb je altijd een paar schone en droge schoenen om aan te trekken.
  • Zet je werkschoenen niet bij een warmtebron, zoals een verwarming of in de zon. Dit kan het materiaal beschadigen.
  • Bewaar je werkschoenen op een droge, geventileerde plek.
  • Vervang je werkschoenen als ze versleten zijn.

Vervangen van werkschoenen

Gemiddeld gaan werkschoenen een jaar mee. De zool is dan zijn demping verloren en de schoenen zijn niet meer comfortabel om in te lopen. Ook kunnen de veiligheidsvoorzieningen van de schoenen minder goed werken als ze versleten zijn. Daarom is het belangrijk om je werkschoenen regelmatig te controleren en ze te vervangen als ze versleten zijn.

Goed luchten

Na een dag hard werken is het belangrijk om je werkschoenen goed te luchten. Zet ze hiervoor op een droge, geventileerde plek. Dit helpt om de schoenen te drogen en te voorkomen dat ze gaan stinken.

Zolen verwijderen

Als je werkschoenen van leer zijn, kun je de zolen verwijderen om ze beter te laten drogen. Dit doe je door de schoen uit te trekken en de zool los te wrikken. Laat de zolen vervolgens apart drogen.

Minder natte voeten

Door je werkschoenen goed te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat je minder natte voeten krijgt. Dit komt omdat de schoenen dan beter waterdicht zijn. Je kunt ook speciale inlegzolen gebruiken die waterwerend zijn.

Door deze tips op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je werkschoenen langer meegaan en dat ze hun beschermende functie behouden.